Cina, Kuej-lin


Kdyz jsme zacali planovat vylet do Ciny a mela jsem se rozhodnout, kam chci jet, ukazalo se, ze Cina je prilis velka, zajimavych mist je tam moc a nase dovolena kratka. Nakonec jsme se rozhodli pro Si-an a Šanghaj. Chtela jsem navstivit i jizni cast zeme, takze tretim vybranym mistem se stal Kuej-lin (Guilin).

Jihozapad Ciny neni tak znamy, ale je to velmi zajimava cast zeme s krasnou prirodou. Zije zde mnoho ruznych etnik. V porovnani se stredni a vychodni casti zeme ma vic takovou tu asijskou atmosferu. Oblast je to pomerne chuda bez vetsiho prumyslu, proto se mistni snazi na turistech videlat co nejvic. Prodavacu a zprostredkovatelu ruznych sluzeb se tu vyskytovalo mnohem vic a byli mnohem vlezlejsi nez v jinych mistech. Nejoblibenejsi turistickou destinaci v regionu je Kuej-lin. V jeho okoli je nadherna krajina se zajimave tvarovanymi vapencovymi skalami, krapnikovymi jeskynemi, rekami a jezery.


Prvni misto, ktere jsme v Cine navstivili bylo mesto Šen-čen, kde bydli Andy s Keiko. Je to mesto s zhruba 10 miliony obyvatel sousedici s Hongkongem a je to specialni ekonomicka zona. Mesto se velmi rychle rozrusta podle toho vypada, vse se stavi za pochodu a proto pusobi dost neusporadane a neprijemne. Z mesta jsme moc nevideli a to malo, co jsme videli nam uplne stacilo.

Šen-čen, pohled z okna hotelu. A to jsme bydleli v hezci casti mesta.

Druhy den rano jsme preleteli do Kuej-linu a presunuli se do naseho cile, mestecka Yang-šuo leziciho po proudu reky Li. Vylet po rece Li je jednou z hlavnich mistnich atrakci. Cestou si dosyta uzijete zajimave tvarovanych skal. Protoze jsme prileteli docela pozde a navic prselo, rozhodli jsme se dat prednost autu pred lodi a podnikli jsme jen kratky vylet na nejzajimavejsim useku reky. Yang-šuo je velice popularnim mistem v teto casti Ciny se spoustou mistnich i zahranicnich turistu. Je to prijemne mestecko na brehu reky a v jeho okoli najdete radu zajimavosti.


Na rece Li je docela rusno.

Yang-šuo

Druhy den byl naplanovy celodenni vylet na slavna terasovita ryzova policka Longji. Jenze od rana silne prselo, takze by z vyletu nic nebylo. Rozhodli jsme se proto zmenit plan a prozkoumat blizsi okoli. Krapnikove jeskyne ani dalsi plavba po jedne z mnoha rek nas nelakaly. Takze jsme zvolili navstevu tematickeho parku Šangri-la postaveneho v tradicnim stylu na brehu jezera za ucelem predstavit mistni kulturu a remesla. Nakonec jsme zde stravili cele dopoledne.

Po vybornem, ale narocnem obede jsme vytravili prochazkou okolo slavneho velkeho fikovniku rostouciho na brehu jezera obklopeneho zajimavymi skalami (jake prekvapeni) a navstevou chramu Jian Šan. Chram ma sice dlouhou historii a lezi na krasnem miste, ale bohuzel je zelezobetonovy.


Nakonec jsme navstivili velmi zajimavou starou vesnici, ktera si zaslouzi zvlastni prispevek.

Yang-šuo bylo jedinym mistem v tomto regionu, ktere jsme meli cas navstivit. Coz je trochu skoda, protoze cela oblast se zda byt velice zajimava. Ale nasi prioritou bylo videt Si-an a Šanghaj. Pokud budeme mit v budoucnu prilezitost, rozhodne bych se tam chtela vratit na delsi dobu.

Turiste jsou vitanym zdrojem obzivy. Na kazdem trochu zajimavem useku reky vas povozi na voru.

Prodavaci vseho mozneho jsou na kazdem rohu.

Muzete se vyfotit s opickou.

Nebo v mistnim tradicnim odevu.

A fotky vam hned vytisknou.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Čankonabe

Ukai - rybolov pomoci kormoranu

Inujama