Cina, stara vesnice


V okoli Yang-šuo je nekolik starych vesnic. S Keiko jsme se chteli do nejake podivat, tak nas ridic do jedne ne moc vzdalene od hlavni silnice zavezl. Lezela na krasnem miste na brehu jezera. Dokonce to podle "recepce" vypadalo, ze se jedna o oficialni pamatku. Zmet cihlovych domu, dvorku a krivolakych ulicek mela uzasnou atmosferu. Domy bohatsich lidi byly velike s prostornym dvorkem, jine tvorila jen jedna mala budova s dvoreckem. Nad vstupy nekterych vysely stare cedule s oznacenim, ze v nem zije clovek, ktery dosahl urcite urovne v hirearchii statnich zamestnancu. Hodne zaujali Andyho, pry je to docela zvlastnost. Cast domu bylo obydlenych, jine byli opustene a postupne se rozpadaly. Jejich obyvatele se patrne prestehovali do novych budov, postavenych kolem prijezdove cesty.

Do jednoho dvorku pred malym, chude vypadajicim domem jsme nakoukli a hned nas zvala dal jeho obyvatelka. Stara pani, neuveritelne cila, odnekud prinesla susenky a chystala zidlicky, tak jsme s ni radi posedeli. Pani mluvila jen mistnim jazykem, ale Andy se s ni trochu dorozumel. Rikala, ze je ji pres 80 let a zije sama, manzel ji umrel pred mnoha lety, deti nemeli. Jen co jsme dojedli susenky, prinesla pomelo a zacalo ho i pres nase protesty loupat. Takze jsme jeste chvili zustali a snedli i ovoce. Nechteli jsme vsechno snist sami, takze jsme jedli hodne pomalu, aby toho na pani hodne zbylo. Litovali jsme, ze jsme s sebou nemeli nic, cim bychom se mohli odvdecit. Nechteli jsme ji davat penize, bali jsme se, ze ji tim urazime. Andy ji na odchodu preci jen nejake penize dal. Pani nas vyprovodila pred dum, vypadala spokojene. Nevim, pro koho to byl vetsi zazitek. Andy si jen povzdechl, jaka skoda, ze v Cine neni takovych lidi vic. Uklidnili jsme ho, ze u nas v Cesku je to stejne.


Meli jsme dost casu, tak jsme se prosli kousek za vesnici. Chtela jsem najit a vyfotit vodni buvoly, kterych jsme z auta videli spoustu, ale bohuzel jsme na zadneho nenarazili. Zajimalo by me, jestli si mistni uvedomuji, ze ziji na uzasnem miste. Zatim jsme nevidela moc takovych, ktera by se okoli Yang-šuo svoji krasou vyrovnala.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Čankonabe

Ukai - rybolov pomoci kormoranu

Inujama