Sirakawa-go 白川郷


V oblasti Hida se behem staleti vyvinul ojedinely druh architektury. Pro tuto cast zeme je typicke, ze zde v zime napadne velke mnozstvi mokreho snehu a mistni obyvatele se v prubehu staleti naucili stavet domy, ktere snehu i vetru odolavaji. Pro svuj charakteristicky tvar se oznacuji Gassho-zukkuri. Strecha pripomina ruce sepnute pri modlitbe, coz se japonsky rekne gassho.


Hida se udava jako priklad mista, kde prirodni podminky a zpusob zivota ovlivnili architekturu. Dostatek kvalitniho dreva umoznuje stavet velke domy odolne chumeleni a vetru. Sklon strechy je prudky, aby se na ni nehromadil snih a jeji tvar umoznuje pristup svetla a vzduchu dovnitr. Pod strechou je hodne prostoru, kde se v zime chovaji bourci a vyrabi hedvabi. Takze domacnost ma prijem i v zime, kdy se nepestuje ryze. V Japonsku neni obvykle, aby bylo podkrovi rozdeleno do nekolika pater, zde jsou az ctyri. Pro pokryti strechy dosky je potreba velke mnozstvi lidi a proto se na oprave jedne strechy podili cela vesnice a vsichni musi prispet slamou. Takze to vyzadujue spolupraci cele komunity. Navic vhledem k tomu, ze jednotlive vesnice jsou pomerne izolovane a cela oblast byla v minulosti tezce dostupna, smysl pro spolecne souziti a spolupraci vsech obyvatel je zde dost rozvinuty.

Shirakawa-go je diky sve architekture i tomu, ze se casti vesnice dochovaly nedotceny v puvodnim usporadani i s ryzovymi poli, pamatkou UNESCO. Domu je dnes neco pres sto a taky tu najdete skanzen, do ktereho byly premisteny budovy z jineho udoli, kde postavili prehradu. Ale tam jsme nebyli, protoze mel zrovna zavreno.

Nekolik nejcenejsich domu je dnes premeneno na muzea a jsou pristupne. V jinych jsou obchody, restaurace a ubytovani. V nekterych lide stale bydli. Dum rodiny Wada je nejvetsi ve vesnici.


Interier je stejny, jako v domech ve meste. Tohle je pokoj pro hosty.


Tramy nejsou spojeny napevno, ale svazany, takze snaze odolavaji silnemu vetru.

sneznice

Dum rodiny Nagase.
Deska nad ohnistem brani sireni jisker a rozptyluje dym, ktery stoupa do podkrovi a impregnuje strechu a chrani ji pred hmyzem.




Ten hrnecek jsem neukradla. Ne ze by me to nenapadlo.
Cela oblast je spatne dostupna a dalnice vede prakticky celou cestu tunelama. Nejdelsi z nich meri 11 km. Tom by mi neodpustil, kdybych to sem nenapsala.

Komentáře

  1. Ty domečky ve sněhu, jsou jedny z nejfantastičtějších fotek! Samozřejmě porculánový hrneček by se vám hodil do servisu :-)!Iva

    OdpovědětVymazat
  2. No to je pravá zimní romantika! V ostrém kontrastu jak nesnesitelné podnebí panuje v Japonsku v létě...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Čankonabe

Ukai - rybolov pomoci kormoranu

Inujama