Takajama 高山


Takajama je nejvetsi mesto v casti Japonska, ktera se jmenuje Hida. Hida lezi v horach na severu prefektury Gifu a je znama kvalitnim drevem a nejlepsimi tesari a rezbari v Japonsku, kteri staveli Naru, Kjoto a Niko. A taky vybornym hovezim, ktere je pry stejne dobre jako to z Kobe. Takajama je dnes slavna diky zachovalemu historickemu centru s radou puvodnich budov a velkemu festivalu, ktery se zde kona dvakrat rocne.

Stare mesto tvori tri ulice, z nichz jedna je kompletne zachovana. V domech, ktere ji lemuji jsou hlavne obchody se sake, suvenyry a ruzna muzea. I presto ma prijemnou atmosferu. Takajama je take znama vyrobou misa a hlavne sake. Pro jeho produkci tu jsou idealni podminky - horska voda a kvalitni ryze.

Obchody, ktere prodavaji sake jsou oznaceny sakabajasi - kouli z vetvicek kryptomerie.

Navleky na konska kopyta chranici pred smeknutim, dnes se vesi prede dvere pro stesti.

Takajama Jinja
Drivejsi provincie Hida byla v obdobi vojenske vlady sogunu rodu Tokugawa (1603-1868) pod primou spravou sogunatu (stejne jako dalsich 60 dulezitych len z celkem cca. 300). Takajama Jinja slouzila jako sidlo mistni samospravy v jejimz cele stal urednik poslany sem z Eda (Tokia). Je to docela slozity komplex budov zahrnujici kancelare, zasedaci mistnosti, soud i prostory urcene k bydleni. Nejvzacnejsi jsou sypky, ktere byly vybudovany kolem roku 1600. Zajimave je, ze budova slouzila svemu ucelu az do roku 1969.

Kancelare

Tady urednici odpocivali.

Obytna mistnost, zda se, ze si tu nezili spatne.

Ve meste se dochovala rada puvodnich kupeckych domu, nektere byly premeneny na muzea. My jsme navstivili dva, ktere patrily nejbohatsim rodinam a predstavuji ukazku mistni architektury obdobi Edo.

Yoshijima-ke
Dum, ktery patri rodine Yoshijima, byl postaven v roce 1907 v puvodnim mistnim stylu. Me se libil vic.
Domy jsou dvoupatrove, v casti je velika otevrena hala s ohnistem a v casti dve patra obytnych mistnosti.

Ohniste (irori) je dulezitou soucasti domu, slouzi k jeho vytapeni a neustale se na nem ohriva konvice s vodou na caj. Od mistni pani jsme tu dostali houbovy caj, ze ktereho me pak bolelo bricho.


kuchyn


Kusakabe Mingei-kan
Tento dum patri rodine, ktera byla velmi bohata a vydelavala hlavne na pujcovani penez. Dum pochazi z roku 1879. Je v nem vystavena rada historickych predmetu, i kdyz dum sam o sobe mi prisel mnohem zajimavejsi.





Chram Hida Kokubunji je nejstarsi budovou ve meste.


Talismany sarubobo


Na tomhle nasem vyletu bylo zajimave i ubytovani. Pri jeho hledani jsem narazila na moznost prespani v budhistickem chramu, coz se mi zdalo jako zajimavy napad. Ubytovani bylo levne a v dobrem miste, takze jsem zamluvila jednu noc v chramu Zenkoji, kde mistni mnisi coby privydelek provozuji ubytovnu. Ukazalo se, ze to nebyl az tak dobry napad, protoze tam byla hrozna zima. Nastesti si toho jsou vedomi, takze jsme byli vybaveni kerosinovymi kaminky a hlavne elektrickou dekou. S ni jsme noc zvladli naprosto bez problemu. Takze pouceni pro priste - chramy brat jenom v lete.

Pokoj byl velky a cisty, ale od zahrady nas delila jen spatne zasklena chodbicka a papirova stena.


Jak jsem psala vyse, Hida je vyhlasena hovezim masem. A opravdu je vyborne. Tom si prvni den k veceri dal sve oblibene sukijaki a ja jen lehce ogrilovane kousky vyborneho stavnateho masa.


Druhy den jsme meli mistni specialitu hoba miso. Kousky hoveziho v miso paste, ktere si grilujete polozene na velikem listu (na internetu tvrdi, ze je to magnolie). Bylo to naprosto uzasne, list masu dodal prijemnou silicnou chut a kombinaci masa s miso mam moc rada.
Dalsim mistnim oblibenym jidlem jsou pohankove nudle soba. Ja jsem jedny domaci zkusila a byli moc dobre.


Komentáře

  1. Moc vám to sluší na společném foto!
    Myslíme na vás a doufám, že jste tam v pořádku! Iva

    OdpovědětVymazat
  2. jasny, tady je "vsechno" v pohode. japonci to zmaknou, kdo jiny uz, ze? moc zdravime, l+t

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Čankonabe

Ukai - rybolov pomoci kormoranu

Inujama