Rybi trh v Cukidzi



Navstevu rybiho trhu v tokijske ctvrti Cukidzi jsem planovala celou dobu naseho pobytu v Cukube. Jenze pokud chcete na trhu neco zajimaveho videt, musite si privstat a dorazit brzy rano, idealne pred 7 hodinou. Coz pro nas byl dost zasadni problem, takze jsme na trhu nikdy nebyli. Vhodna prilezitost se naskytla az ted. Pri ceste do Cukuby jezdime do Tokia nocnim autobusem, ktery prijizdi rano mezi 6 a 7 hodinou. A vzhledem k tomu, ze Cukidzi je docela blizko nadrazi v Tokiu, navsteva trhu se primo nabizela (vlastne nechapu, ze me to nenapadlo uz driv).



 




Na misto jsme dorazili kolem 8 hodiny, kdy byl provoz v prostorach pristupnych verejnosti v plnem proudu. Hlavni cast trhu, kde probihaji aukce a uzaviraji se velke obchody, je samozrejme uzavrena. Ale i otevrena cast urcena hlavne restauracim a maloobchodnikum pro nas byla velkym zazitkem. Opet jsme se tu presvedcili o japonskem klidu a organizovanosti. Nedokazu si predstavit, ze by se lide jinde na svete pri prodirani mezi stanky chovali takhle slusne a ohleduplne. Ke vseobecnemu schonu prispivali i ridici jesterek, ktere se neustale odnekud vynorovaly a hrozily prejetim neopatrnych chodcu.









Vim, ze Japonci s rybami nenakladaji moc hezky a ze zpusob lovu nekterych ohrozenych ryb, zejmena tunaku, neni v poradku. Ale proste to tak je a Japonci si tezko nechaji neco diktovat a sveho oblibeneho jidla se nevzdaji. Citlivejsim povaham by asi navsteva trhu neudelala dobre, ale me to prislo ohromne zajimave. Prodavacum jde porcovani tunaku pekne od ruky (vsimnete si dlouhych nozu, ktere pouzivaji). A nabidka nejruznejsich ryb a morskych potvor, ktere ani neumim pojmenovat, je neuveritelna.







V sousedstvi trhu je trziste se zeleninou, prisadami a zbozim suvisejicim s rybami a taky spousta stanku s jidlem, kde jsme se nasnidali. Vzhledem ke studenemu pocasi, jsme dali prednost horkym nudlim pred susi, i kdyz by tu urcite bylo vyborne.




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Čankonabe

Ukai - rybolov pomoci kormoranu

Inujama