Iwakura a Inujama


Nedele zacatkem dubna, kdy kvetou sakury, se neda stravit jinak nez prochazenim se pod rozkvetlymi stromy a piknikem. Tentokrat jsme se pripojili k mene sportovni casti CHICu a vylet pojali velmi odpocinkove.


Mestecko Iwakura je jedno z oblibenych sakurovych mist v okoli Nagoje. Maji zde pry 1400 stromu, ktere rostou podel ricky (tohle udavani poctu sakur me fascinuje, zajimalo by me, jestli je nekdo vazne spocital).

Nejlepsi veci na japonskych festivalech jsou stanky s jidlem.

Cestou jsme se stavili na exkurzi v mistni vyrobne sake Kunpeki spojene s ochutnavkou. Sake mi drive moc nechutnalo, ale letos v zime, jsem si zvykla pit teple sake na zahrati a prisla jsem mu na chut. Je potreba nesetrit a koupit si poradne, protoze rozdil v chuti je dost podstatny. Po ochutnavani sake zbytek cesty ubehl velmi prijemne. Ve meste Konan jsme se jeste zastavili v oblibene cukrarne vyrabejici moči - tradicni japonskou sladkost a presunuli se vlakem do Inujamy.


Inujama je obvykle ospale mestecko se starym hradem a prijemnymi ulickami v podhradi. Dvakrat do roka oziva pri slavnosti, kdy jsou ulicemi mesta tlaceny historicke vozy (zatim jsme neprisli na vhodny cesky nazev pro toto zarizeni, takze je soukrome nazyvame alegoricke vozy, anglicky floats, napada vas, jak to prelozit do cestiny?). Podobne slavnosti probihaji na jare a na podzim na mnoha mistech v Japonsku, znamy je festival v Takajame. Vozy v Inujame jsou pomerne stare. Dorazili jsme az na vecerni cast, kdy se ovesi lampiony a svezou se na dve mista ve meste, kde si je vsichni muzou prohlednout a pak je zase odvezou zpet a ulozi do specialnich skladist. Kazda mestska cast vlastni jeden vuz o ktery se stara a ktery pri slavnosti po meste tahaji jeji vybrani obyvatele a docela se pri tom nadrou.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Čankonabe

Ukai - rybolov pomoci kormoranu

Inujama