Ise 伊勢


Sintoisticka svatyne v Ise je nejposvatnejsim mistem v Japonsku. Uctiva se zde nejdulezitejsi kami - bohyne Amaterasu Omikami a posvatne zrcadlo Yata no Kagami, jeden ze tri japonskych klenotu, ktere tato bohyne dala predkum cisare (jednim z nich je mec, ktery je ulozen v nagojske svatyni Atsuta). Svatyni kazdych dvacet let rozeberou a znovu postavi. Ritual obmeny trva celkem osm let a ten pristi vyvrcholi za dva roky.


Geku - Vnejsi svatyne je stara 1500 let. Je obklopena lesem s obrovskymi stromy a diky nemu ma uzasnou atmosferu.


Naiku - Vnitrni svatyne je stara asi 2000 let a je postavena v nejstarsim japonskem architektonickem stylu. Bohuzel misto je to tolik posvatne, ze hlavni svatyni muze spatrit jen nekolik nejdulezitejsich knezi a clenove cisarske rodiny, kteri jsou dle legendy potomkem Amaterasu Omikami (nekde jsem cetla, ze tretina Japoncu stale veri v bozsky puvod cisare, koneckoncu sam cisar se ho verejne vzdal az po druhe svetove valce). Pomodlit se muzete jen u vnejsi ze ctyr bran.

Cekani na modlitbu pred hlavni svatyni.

Tohle je vsechno, co lze ze svatyne videt.
.

Nastesti na pozemku obou svatyni je rada mene vyznamnych svatostanku postavenych v podobnem stylu.


V sousedstvi hlavni svatyne lezi Okage-yokocho, ctvrt s restauracemi, cajovnami a obchody kde si poutnici po narocnych modlitbach mohou odpocinout. Domy nejsou puvodni, presto ma ulice velmi prijemnou stmosferu a prodavaji se tu i docela zajimave veci, nejenom klasicke kycovite suvenyry.

Caj a moci s pastou z cervenych fazoli, oblibena japonska sladkost.

Ja vim, ze tohle je kyc, ale neodolala jsem (kocka se japonsky rekne neko).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Čankonabe

Ukai - rybolov pomoci kormoranu

Inujama