Asageiko

Asageiko je japonsky vyraz pro ranni trenink sumistu. Tento trenink je obvykle pristupny verejnosti a jeho navsteva je jedinecnou moznosti videt zapasniky velmi zblizka. Pristi tyden v Nagoji zacina turnaj a jedna ze staji (kterych je celkem 51) ma sve treninkove misto nedaleko od nas na pozemku sintoisticke svatyne. Staj se jmenuje Mihogaseki a je takova prumerna velikosti i uspechem.


Trochu nas prekvapilo, ze trenink probihal v boude z vlniteho plechu, ktera vypadala dost sesle. Nebyt pred ni zaparkovany mercedes, ani by nas nenapadlo, ze jsme na miste (a kdyby se z ni neozyvaly velice charakteristicke pleskave zvuky). Kdyz jsme vstoupili, tak jsme na sebe na chvili samozrejme strhli veskerou pozornost, ale na to si uz zacinam zvykat. Nastesti, to co borci predvadeli, privedlo brzy pozornost divaku zpet. Uvnitr byl z pisku udelany jednoduchy ring a tri rady lavicek, jinak nic, takze atmosfera byla vskutku intimni a vsechno jsme videli pekne zblizka. Krome zapaseni trenovali i dalsi cviceni a uprimne, chtela bych byt tak pruzna a obratna, jak ty hory sadla. V teto staji maji jednoho zavodnika z nejvyssi profesionalni divize Makuuchi (coz znamena, ze je uz docela hvezda, mimochodem je to Rus) a s nim se po treninku vsichni fotili. I ja jsem byla Tomem po mirnem natlaku presvedcena :-) Bohuzel vic fotek nemam, nepripadalo mi vhodne fotit uvnitr.

Mimochodem, Japonskem ted otrasa veliky skandal a dokonce se mluvilo o tom, ze by turnaj mohl byt zrusen. Prokazalo se totiz to, o cem se dlouho septalo. Ze nekteri zapasnici nelegalne sazi na baseball a hraji hazardni hry. Sazenni a hazard jsou zde v podstate zakazane. Navic do vseho je samozrejme zapletena yakuza. Nakonec bylo nekolik zapasniku, vcetno jednoho z nejlepsich, donuceno ukoncit karieru.

Komentáře

  1. A kolik v sumo je jeste japoncu? Nebudou tam za chvili uz jenom sami cizinci?

    OdpovědětVymazat
  2. tak to je ted tady aktualni tema. posledni leta totiz prisun cizincu do sumo velice omezili (nebot cizinci moc vitezili), a to tak, ze od letosniho jara smi mit kazda staj jen jednoho cizince. ti co uz zapasi se do toho ale nepocitaji. cizinec je pak kazdy, kdo se narodi mimo japonsko, takze jim nepomuze ani ziskani obcanstvi, coz stacilo doposud. holt si uvedomili, ze sumo je jejich narodni kulturni pamatka, cau tomas

    OdpovědětVymazat
  3. A jak dlouho tou kulturni pamatkou jeste bude?? Neni to tak ze mladou generaci uz to proste moc nezajima a je to neco jako lidove tance u nas? Neni lepsi pro japonce zajit na baseball nebo golf? Jeste by me zajimalo jak jsou jednotlive staje financovane? Maji nejakou statni podporu?

    OdpovědětVymazat
  4. Takze, stale jeste je to jeden ze tri nejpopularnejsich sportu (s fotbalem a basebalem) a zajima to vsechny vcetne mladych. Co se tyce financovani tak presne nevim, samozrejme hodne penez jde od sponzoru, jako odmena pro viteze nebo sponzoruji jednotlive hrace, navic jeste dostavaji plat od asociace, ale z ceho to jde nevim (reklamy v Tv, sponzori), zkusime to zjistit.

    OdpovědětVymazat
  5. Co se tyce popularity vychazel jsem z tohoto http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/asia-pacific/6264546.stm
    coz je samozrejme omezeny zdroj ale vim ze i vy nebo stepan se hodne zminoval o mizive navstevnosti lidi na zapasech, mozna ty velke tournamenty jsou OK to nevim. Prijde mi to hodne zajimave.

    OdpovědětVymazat
  6. Nevim, jak v Tokiu, ale tady je pry turnaj vzdy vyprodan, ono zalezi kdy tam jdes, vetsina lidi prichazi az na zaverecnou cast dne, kdy bojuji ti nejlepsi a taky v druhem tydnu turnaje, kdy se mezi sebou utkavaji dobri zapasnici. Uvidime, jak se letos turnaje dotkne ta afera. Co se tyce toho clanku, tezko rict, ale jak znamo novinari vzdycky dost kecaj, nemyslim, ze by bbc byla o moc lepsi.

    OdpovědětVymazat
  7. ja bych jeste dodal, ze spousta lidi to sleduje v televizi, moji kolegove v praci treba na sporty moc nejsou (aktivne), ale doma u televize nebo v praci na netu na to koukaji, cau t
    p.s. novinari chteji senzace nebo aspon negativni zpravy, aby se prodali

    OdpovědětVymazat
  8. To musela byt super zkusenost. Ja mam k sumo zavodnikum hluboky obdiv, pod tim vsim tukem se totiz skryvaji vazne zelezne svaly:-). Jinak s tou navstevnosti je to presne tak. Rano malo lidi na nezname borce druhe kategorie ci dorost (jsou to vetsinou ale velmi zajimave zapady) a vecer narvano na top tridu.

    OdpovědětVymazat
  9. je to fakt uzasny, chteli jsme jit i na turnaj, ale pote, co televize oznamila, ze diky skandalu se sazenim turnaj nevysila, tak jsme ani nezkouseli sehnat listky, tak snad za rok, ahoj t

    OdpovědětVymazat
  10. Coz je dukaz toho, ze sumu je v Japonsku brane stale velmi vazne a prestizne.

    OdpovědětVymazat
  11. Mozna az prilis, nekdo rika, ze ten skandal zbytecne rozmazavaji a nebyt to sumo, tak se vse prejde.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Čankonabe

Ukai - rybolov pomoci kormoranu

Inujama