Nejdriv par fotek z nedele. Nikam se nam nechtelo jezdit, tak jsme vyrazili do centra, prosli se kolem hradu a po meste.
Puvodni hrad schorel pri bombardovani za valky. Tohle je jeho zelezobetonova kopie.
Hlavni brana
Prikopy s jeleny?
V parku kolem hradu jsme narazili na nekolik skupin lidi ovesenych fotakama, kteri fotili nejake slecny. Ty se pri blizsim prozkoumani nezdaly moc zajimave. Usoudili jsme, ze to byli ucastnici fotografickeho kurzu
Dalsi sroceni lidi vyvolalo nekolik typku v kostymech a spousta lidi, kteri stali sporadane ve fronte a cekali, az se s nimibudou moc vyfotit. Tady jsme to odhadli na propagacni akci tv serialu, podle slozeni publika zamereneho na zeny.
Jeste fotka z hradu, ktera je vyfocena kratce po nasem prijezdu do Japonska. Je to Tomova oblibena, tak ji sem musim dat.
Abych navazala na nadpis, noveho neni nic (jako obvykle, tady se totiz vubec nic nedeje). Dovybavujeme si byt. Uz jsme v podstate sehnali vsechno. Chceme si jeste koupit nejake kreslo, ale nemuze sehnat zadne v normalni velikosti (v Jpn je vse o 10 az 20 cm mensi nez jsme zvykli). Ja se snazim najit nejaky lepsi kurz japonstiny. Pristi tyden jdu na informacni schuzku kurzu od mistniho pracaku, ktery ma velikou vyhodu – je zadarmo. Jenze nevim jestli na nej budu moc chodit s mym vizem. Pokud ne, tak se zacnu ohlizet po nejakem placenem. Taky jsem konecne zacala chodit plavat. Driv to neslo, protoze mi mesic a pul trvalo sehnat cepici na plavani, bez ktere se tu do bazenu nesmi. Kazdou hodinu je v bazenu povinna petiminutova pauza, asi aby se nikdo neutopil. Coz moc nehrozi, protoze vetsina lidi v bazenu jenom chodi a pritom provadi ruzne cviky. Behem prestavky probiha hromadne protahovani podle instrukci z rozhlasu. Nejdriv jsem se trochu stydela, ale ted se pridavam. Zajimave je, ze spousta cviku je stejnych jako pri nasi rozcvicce z Tai Chi. Posledni novinka je, ze nam pod okny zplundrovali sad, nechali jen par stromu. Pry tu budou stavet parkoviste. No porad lepsi nez petipatrovy barak. Nasleduje nekolik novinek z naseho bytu.
Tom ve skrini sestavuje vesak na raminka (moc stastne se pri tom netvari)
Toaster oven a zanovni regal(Tom uz vypada mnohem spokojeneji)
Vesak je nejhezci kus nabytku v nasem byte, Snoopyho jsem dnes dostala od Toma (stal 100 jenu)
Kuchyn - konecna verze, porad to neni nic moc
Nakonec jeste fotky z obchodu s oblecenim pro psy. Jak muzete videt, prouzky budou tuto sezonu in i zde.
Zdar mas to Leni pekny. Krasny fotky, hlavne ta brachova s rostenkama je supr. U nas nuda, kluci nachcipany, pocasi dost depresivni, kosa desna. Ja uz aspon pracuju, delame strechu, ale pocasi nam moc nepreje, dokonce i snezilo, ach jo. Mrknete se na http://jokoto.rajce.idnes.cz/Bouda_duben_2010/ Byli jsme tam asi 3 hodiny z toho dvakrat padali kroupy, pak uz jen prselo :-) Ty jamy jsou diry na stromky..budeme sazet jablon morskou a svestku jezerni. Mejte se pekne Ivan
teda bracha, fotky z boudy jsou naramny, zejmena boda na nich vypada opravdu ztepile. vzhledem vysoke hladine spodni vody bych to ovsem spis smeroval na sazeni vrb, rakosu a casem bych z dolniho pozemku udelal rybnik :)
No nazdar bratre Tome, jsi trosku drzy, kdyz o me pises v tomto smyslu... :-). Chtela bych videt tebe... :-). Bambusy by tam mohly taky jit ne?? A co sakura, tu bych chtela moc, ale tvuj drahy bratr a muj manzel je zatim proti... :-). Uvazuje spise o rybnicku s vodomilnymi rostlinami... tak nevim, uvidime. Kazdopadne se mejte hezky. Pa B.
Nabe znamena japonsky kotlik a taky jidlo, ktere se v kotliku pripravuje. Existuje spousta druhu nabe, ale vsechny maji spolecne to, ze se pripravuji ve velikem kotliku, ktery stoji uprostred stolu (k tomuto ucelu se daji poridit velice sikovne plynove varice ) a kazdy si sam nabira, co ma rad. Tenhle zpusob jidla je zde velmi popularni, protoze sdileni jednoho jidla posiluje spolecenske vazby, na coz si Japonci potrpi. Cankonabe je jidlo zapasniku sumo. Krome zeleniny obsahuje taky hodne masa, ryb a morskych potvor, ktere se vari v polevce, jejiz presne slozeni je tajne. Kazda restaurace ma svuj vlastni recept. A taky je to oblibene zimni jidlo. Restaurace podavajici cankonabe obvykle vlastni byvali zapasnici. Ten, ktery vlastnil podnik, ve kterem jsme byli my, byl prekvapive drobny a hubeny, ale nabe varil vyborne. Kdyz se vylovi a sni obsah kotliku, nasleduje nasup s nudlemi a v tomto pripade rybimi knedlicky a uplne nakonec se ve zbytku vyvaru povari ryze. Davka pro pet lidi mozna
Lov ryb pomoci kormoranu ma v Japonsku dlouhou tradici (uvadi se 1300 let). Tohoto umeni si vazi natolik, ze mistry, kteri ho provozuji, zamestnava primo japonsky cisar a povolani se deti z otce na syna. Mistr v tradicnim odevu Kormorani jsou vycviceni k lovu jednoho druhu sladkovodnich ryb, ktery se japonsky jmenuje Aju (sladka ryba). Pry je moc dobra, jenze taky hodne draha, proto jsme ji neochutnali. Ryby priplouvaji v kvetnu a behem leta vyrostou, takze nejlepsi obdobi pro lov je zari a rijen. Lovi sest clunu najednou. V kazdem jsou tri lidi, mistr a dva pomocnici, jeden z nich ridi lod, druhy je po ruce mistrovi. R yby, ktere zmate svetlo z ohne na pridi lodi, nazenou na melcinu a pri tom je lovi. Jeden rybar drzi najednou az dvanact kormoranu. Kormorani jsou uvazani ve specialnim postroji, kdyz ptak chyti rybu, rybar zatahne za snuru, utahne smycku kolem kormoranova krku, tim ho pridusi a ptakovi nezbyde nic jineho, nez priplout ke clunu a rybu pustit. Pokud chytil malou rybu,
Okonomijaki je jedno z mych oblibenych japonskych jidel. Nazev znamena neco ve smyslu "opecte si co mate radi". Coz je presne to, co muzete udelat, pokud ovsem nejste v restauraci, kde to nekdo udela za vas. Nekdy se okonomijaki popisuje jako japonska omeleta nebo pizza, coz je trochu zavadejici. Kdyz uz bych je mela k necemu prirovnat, tak nejspis k bramborakum, ale misto brambor se pouziva najemno nakrajene zeli a porek. To se spoji testickem z vajicka, mouky a vody a da se opect na tepan. No a v teto fazi pridate prave to co mate radi: chobotnici, krevety a nejruznejsi jine morske potvory, ale taky treba slaninu nebo nudle. Opecete, dochutite specialni omackou a majonezou a posypete lupinky ze susenych ryb. Takto se pripravuje okonomijaki v Osace, odkud jidlo pochazi. Existuje jeste varianta, ktera se dela v Hirosime, kde se pouziva vice zeli a nudle. Ale tento styl my pravi milovnici okonomijaki zavrhujeme. Samozrejme existuje rada dalsich regionalnich ob
Zdar
OdpovědětVymazatmas to Leni pekny. Krasny fotky, hlavne ta brachova s rostenkama je supr.
U nas nuda, kluci nachcipany, pocasi dost depresivni, kosa desna. Ja uz aspon pracuju, delame strechu, ale pocasi nam moc nepreje, dokonce i snezilo, ach jo. Mrknete se na http://jokoto.rajce.idnes.cz/Bouda_duben_2010/
Byli jsme tam asi 3 hodiny z toho dvakrat padali kroupy, pak uz jen prselo :-) Ty jamy jsou diry na stromky..budeme sazet jablon morskou a svestku jezerni.
Mejte se pekne
Ivan
Kurvašteluňk mam tam hrubku. Jdu si kleknout na hrach....:-)
OdpovědětVymazatteda bracha, fotky z boudy jsou naramny, zejmena boda na nich vypada opravdu ztepile. vzhledem vysoke hladine spodni vody bych to ovsem spis smeroval na sazeni vrb, rakosu a casem bych z dolniho pozemku udelal rybnik :)
OdpovědětVymazatNo nazdar bratre Tome, jsi trosku drzy, kdyz o me pises v tomto smyslu... :-). Chtela bych videt tebe... :-). Bambusy by tam mohly taky jit ne?? A co sakura, tu bych chtela moc, ale tvuj drahy bratr a muj manzel je zatim proti... :-). Uvazuje spise o rybnicku s vodomilnymi rostlinami... tak nevim, uvidime. Kazdopadne se mejte hezky. Pa B.
OdpovědětVymazatAhoj Bodo, ja jsem pro sakuru, ale obavam se, ze ji neprosadis...Lenka
OdpovědětVymazat