Nabe znamena japonsky kotlik a taky jidlo, ktere se v kotliku pripravuje. Existuje spousta druhu nabe, ale vsechny maji spolecne to, ze se pripravuji ve velikem kotliku, ktery stoji uprostred stolu (k tomuto ucelu se daji poridit velice sikovne plynove varice ) a kazdy si sam nabira, co ma rad. Tenhle zpusob jidla je zde velmi popularni, protoze sdileni jednoho jidla posiluje spolecenske vazby, na coz si Japonci potrpi. Cankonabe je jidlo zapasniku sumo. Krome zeleniny obsahuje taky hodne masa, ryb a morskych potvor, ktere se vari v polevce, jejiz presne slozeni je tajne. Kazda restaurace ma svuj vlastni recept. A taky je to oblibene zimni jidlo. Restaurace podavajici cankonabe obvykle vlastni byvali zapasnici. Ten, ktery vlastnil podnik, ve kterem jsme byli my, byl prekvapive drobny a hubeny, ale nabe varil vyborne. Kdyz se vylovi a sni obsah kotliku, nasleduje nasup s nudlemi a v tomto pripade rybimi knedlicky a uplne nakonec se ve zbytku vyvaru povari ryze. Davka pro pet lidi mozna
Lov ryb pomoci kormoranu ma v Japonsku dlouhou tradici (uvadi se 1300 let). Tohoto umeni si vazi natolik, ze mistry, kteri ho provozuji, zamestnava primo japonsky cisar a povolani se deti z otce na syna. Mistr v tradicnim odevu Kormorani jsou vycviceni k lovu jednoho druhu sladkovodnich ryb, ktery se japonsky jmenuje Aju (sladka ryba). Pry je moc dobra, jenze taky hodne draha, proto jsme ji neochutnali. Ryby priplouvaji v kvetnu a behem leta vyrostou, takze nejlepsi obdobi pro lov je zari a rijen. Lovi sest clunu najednou. V kazdem jsou tri lidi, mistr a dva pomocnici, jeden z nich ridi lod, druhy je po ruce mistrovi. R yby, ktere zmate svetlo z ohne na pridi lodi, nazenou na melcinu a pri tom je lovi. Jeden rybar drzi najednou az dvanact kormoranu. Kormorani jsou uvazani ve specialnim postroji, kdyz ptak chyti rybu, rybar zatahne za snuru, utahne smycku kolem kormoranova krku, tim ho pridusi a ptakovi nezbyde nic jineho, nez priplout ke clunu a rybu pustit. Pokud chytil malou rybu,
Okonomijaki je jedno z mych oblibenych japonskych jidel. Nazev znamena neco ve smyslu "opecte si co mate radi". Coz je presne to, co muzete udelat, pokud ovsem nejste v restauraci, kde to nekdo udela za vas. Nekdy se okonomijaki popisuje jako japonska omeleta nebo pizza, coz je trochu zavadejici. Kdyz uz bych je mela k necemu prirovnat, tak nejspis k bramborakum, ale misto brambor se pouziva najemno nakrajene zeli a porek. To se spoji testickem z vajicka, mouky a vody a da se opect na tepan. No a v teto fazi pridate prave to co mate radi: chobotnici, krevety a nejruznejsi jine morske potvory, ale taky treba slaninu nebo nudle. Opecete, dochutite specialni omackou a majonezou a posypete lupinky ze susenych ryb. Takto se pripravuje okonomijaki v Osace, odkud jidlo pochazi. Existuje jeste varianta, ktera se dela v Hirosime, kde se pouziva vice zeli a nudle. Ale tento styl my pravi milovnici okonomijaki zavrhujeme. Samozrejme existuje rada dalsich regionalnich ob
Komentáře
Okomentovat